joi, 21 august 2014

6 lucruri pe care oamenii de succes nu le fac

sursa: http://www.cariereonline.ro/articol/6-lucruri-pe-care-oamenii-de-succes-nu-le-fac

Travis Bradberry, autorul best-sellerului „Emotional Intelligence 2.0”, a inventariat anumite tendinte care nu intra in ecuatia succesului. Compania la care Bradberry e cofondator, TalentSmart, a testat peste un milion de persoane, descoperind in acest proces ca oamenii care au succes coincid cu cei inteligenti emotional in proportie de 90%. Asa ca a revenit asupra testelor respective, in incercarea de a afla ce evita sa faca oamenii de succes/inteligenti emotional.

Iata ce a aflat si a publicat pe reteaua de socializare LinkedIn:

1. Nu lasa pe nimeni sa stea in calea satisfactiei lor
Cand sentimentele tale de placere si satisfactie provin din compararea ta cu altii, nu iti mai controlezi propria fericire. Cand oamenii inteligenti emotional se simt bine vizavi de ceva ce au realizat, nu vor lasa opiniile altcuiva sau realizarile altcuiva sa stea in calea satisfactiei lor sau sa le-o diminueze.
E imposibil sa nu reactionezi la ce cred altii despre tine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te compari cu ei. Poti sa le tratezi parerile cu o doza de scepticism, e chiar recomandabil. Astfel, indiferent de ce fac sau spun ceilalti, respectul de sine va veni doar din interiorul tau. Indiferent ce spun unii despre tine intr-un anume moment, un lucru e sigur: nu esti niciodata la fel de bun sau la fel de rau pe cat spun ei.
2. Nu uita
Oamenii inteligenti emotional au tendinta sa ierte repede, dar asta nu inseamna si ca uita. Iertarea presupune sa treci peste un incident neplacut ca sa poti merge mai departe. Nu inseamna sa-i mai acorzi o sansa persoanei care ti-a gresit. Oamenii inteligenti emotional nu sunt dispusi sa se se impotmoleasca din cauza greselilor altora, asa ca vor trece peste ele repede, luand totodata masuri ferme pentru a se proteja pe viitor de ele si de persoanele care le comit.
3. Nu mor pe campul de lupta
Cei inteligenti emotional stiu ca fiecare noua zi inseamna o noua lupta, asa ca stiu sa-si dozeze fortele pe masura conflictului. Cand acesta are loc, ei stiu ca, daca nu-si tin in frau emotiile, pot fi grav raniti. De asta isi scaneaza cu grija emotiile si reactioneaza la ele, afland astfel ce batalii merita efortul de a lupta, cand sa cedeze si cum sa-si apere punctul de vedere la momentul potrivit.
4. Perfectiunea nu e o prioritate pentru ei
Oamenii inteligenti emotional nu-si vor face din perfectiune un tel, caci ei stiu ca perfectiunea nu exista. Prin natura lor, oamenii sunt supusi greselii. Cand perfectiunea e telul tau, ramai cu sentimentul enervant ca ai esuat si ajungi sa-ti petreci timpul plangandu-te legat de ce nu ai reusit sa realizezi, de ce ar fi trebuit sa faci altfel, in loc sa te bucuri de ce ai reusit sa realizezi.
5. Nu traiesc in trecut
Esecul iti poate eroda increderea in sine, te poate face sa nu crezi ca vei fi capabil sa capeti un rezultat mai bun in viitor. Cel mai adesea, esecul provine din asumarea unor riscuri si din incercarea de a realiza ceva ce nu e usor. Oamenii inteligenti emotional stiu ca succesul depinde de abilitatea lor de a-si reveni dupa un esec si nu pot face asta daca traiesc in trecut. Orice scop pe care ti l-ai fixat necesita asumarea unor riscuri si nu poti sa-i permiti unui esec sa te faca sa nu mai crezi in capacitatea ta de a avea succes. Asta se intampla cand traiesti in trecut: trecutul devine prezentul tau si te impiedica sa mergi mai departe.
6. Nu spun „Da” decat atunci cand vor realmente sa faca ceva

Studiile realizate la University of California din San Francisco demonstreaza ca, cu cat iti e mai greu sa spui „Nu”, cu atat mai probabil e sa fii stresat, epuizat sau chiar deprimat. Pentru cei mai multi oameni, refuzul reprezinta o adevarata provocare. „Nu” e un cuvant puternic si nu e cazul sa te feresti sa te folosesti de forta lui. Cand e cazul sa refuze ceva, oamenii inteligenti emotional tind sa evite formulari de tipul: „Nu cred ca pot sa…” si „Nu sunt sigur ca…”. Sa refuzi un angajament nou arata ca le respecti pe cele pe care le ai deja si iti da ocazia sa le duci la indeplinire.

Dragoș Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu