luni, 17 octombrie 2011

Evanghelia dupa Toma

1. El a spus: „Cel care gaseste intelesul acestor cuvinte nu va cunoaste moartea.
2. Cel care cauta sa caute mereu, pana va gasi, si cand va gasi, va fi uimit, se va minuna si va stapani in toate.
3. Daca mai-marii vostri va vor spune: ‚Iata, imparatia este in cer’, va vor intrece pasarile cerurilor. Daca va vor spune ca e in mare, atunci pestii va vor lua-o inainte. Dar imparatia este inauntrul vostru si in afara voastra. Cand va veti cunoaste, atunci veti fi cunoscuti si veti stii ca sunteti fiii Tatalui cel Viu. Dar daca nu veti ajunge sa va cunoasteti, atunci veti fi in nerodire si veti fi insasi nerodirea.”
4. Isus a spus: „Omul batran de zile se va grabi sa intrebe pe pruncul cel de sapte zile despre lacasul vietii si el va trai. Pentru ca multi dintre cei dintai vor fi cei de pe urma si ei se vor face unul.
5. Cunoaste ce ai inaintea ochilor si ce este ascuns ti se va arata tie, caci nu-i nimic ascuns care sa nu iasa la lumina.”

6. Ucenicii L-au intrebat: „Vrei sa postim? Cum sa ne rugam? Cum sa facem milostenii? Ce griji sa avem in privinta hranei?” Isus a spus: „Nu vorbiti neadevaruri, nu faceti cele de care nu sunteti incredintati, pentru ca totul se arata inaintea cerului. Nu-i nimic ascuns care sa nu iasa la lumina si nu-i nimic atat de ascuns care pana la urma sa nu fie descoperit.”
7. Isus a spus: „Ferice de leul mancat de om, caci leul se va face om. Dar vai de omul pe care-l mananca leul, caci el va deveni leu.
8. Omul este asemenea unui pescar intelept care si-a aruncat mreaja in mare si a scos-o plina de pesti. Printre ei a gasit un peste bun si mare. A aruncat in apa toti pestii mici si l-a pastrat pe cel mare. Cine are urechi de auzit, sa auda!”
9. Isus a spus: „Iata ca a iesit semanatorul. Si-a umplut mana cu seminte si le-a semanat. Unele au cazut pe drum; au venit pasarile si le-au adunat. Altele au cazut pe piatra, n-au prins radacina in pamant si nu si-au inaltat tulpina catre cer. Altele au cazut intre tufe cu spini care le-au inabusit si au fost mancate de viermi. Dar altele au cazut pe pamant bun si au dat roada catre cer. Castigul semanatorului s-a inmultit cu 60 de masuri la o masura si cu 120 la o masura.”
10. Isus a spus: „Am adus un foc asupra lumii si iata ca am sa-l incing pana va dogori.
11. Acest cer va trece si cel de deasupra lui va trece iar cei care au murit nu traiesc iar cei vii nu vor muri. Cand veti manca ce este mort, il veti face sa traiasca. Cand veti fi in lumina, ce veti face? Cand erati unul, ati dat nastere la doi; dar dupa ce deveniti doi, ce veti face?”
12. Ucenicii I-au spus lui Isus: „Stim ca ne vei parasi. Cine va fi mai mare peste noi?” Isus le-a raspuns: „De acolo de unde ati ajuns sa mergeti la Iacob cel Drept: ceea ce apare in cer si din pamant el le stie.”
13. Isus le-a spus ucenicilor: „Spuneti-mi cu ce ma aseman.” Simon Petru I-a zis: „Semeni cu un inger al dreptatii.” Matei I-a spus: „Semeni cu un invatat.” Toma I-a zis: „Doamne, gura mea se teme sa spuna cu ce Te asemeni.” Isus a spus: „Eu nu sunt Domnul tau, caci tu ai baut si te-ai ametit din acel izvor clocotitor pe care Eu insumi l-am masurat.” L-a luat cu El deoparte si i-a spus trei cuvinte. Apoi Toma, intorcandu-se la ai sai, acestia l-au intrebat: „Ce ti-a spus Isus?” Toma le-a raspuns: „Daca va spun macar unul dintre cuvintele pe care mi le-a spus, veti lua pietre si veti arunca in mine; atunci un foc va iesi din pietre si va va arde.”
14. Isus le-a spus: „De veti posti, veti fi pricina de smintire si de va veti ruga, veti fi huliti. Daca veti face milostenii, va veti face rau voua insiva. Daca veti intra intr-o tara si-i veti strabate tinuturile, daca va vor primi, mancati ce va vor pune dinainte si ingrijiti-i pe bolnavi. Caci nu ceea ce intra in gura va va spurca, ci ceea ce va iese din gura.”
15. Isus a spus: „Cand veti vedea pe cel ce n-a fost facut din femeie, inchinati-va inaintea Lui si slaviti-l, caci acela este Tatal vostru.
16. Poate ca oamenii cred ca am venit sa aduc pace pe pamant, dar ei nu stiu ca am venit sa aduc dezbinare pe pamant, foc, sabie si lupte. Caci unde vor fi cinci intr-o casa, trei se vor ridica impotriva a doi si doi impotriva a trei; tatal impotriva fiului si fiul impotriva tatalui si ei se vor lupta unul cu altul.”
17. Isus a spus: „Va voi arata ceea ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit; ceea ce mana n-a atins si la inima omului nu s-a urcat.”
18. Ucenicii L-au intrebat pe Isus: „Spune-ne care ne va fi sfarsitul.” Isus le-a raspuns: „Ati priceput oare inceputul, ca sa va ingrijiti de sfarsit? Unde este inceputul, acolo este si sfarsitul. Fericit cel ce se pastreaza intru inceput, caci el nu va gusta moartea.”
19. Isus a spus: „Fericit cel care era inainte sa fie. Daca veti deveni ucenicii mei si veti pazi cuvintele Mele, va vor sluji pana si pietrele. Voi aveti cinci pomi in rai care nu se schimba nici vara, nici iarna si frunzele lor nu cad. Acela care ii va cunoaste nu va gusta moartea.”
20. Ucenicii L-au intrebat pe Isus: „Spune-ne cu ce se aseamana Imparatia Cerurilor.” El le-a spus: „Se aseamana cu un graunte de mustar, cea mai mica dintre toate semintele, dar care cand cade pe pamant bun face o tulpina mare si devine adapost pentru pasarile cerului.”
21. Maria L-a intrebat pe Isus: „Cu cine se aseamana ucenicii tai?” El i-a spus: „Ei se aseamana cu niste fii pribegi asezati pe un ogor care nu-i al lor. Cand va veni stapanul ogorului, el le va zice: ‚Plecati de pe ogorul meu’ si ei vor lasa ogorul ca sa i-l dea inapoi. De aceea zic: Daca stapanul casei ar stii ca vine talharul, el ar veghea inainte ca acesta sa soseasca, ca sa-l opreasca sa-i sparga casa din Imparatie si sa-i ia lucrurile. Dar voi vegheati in fata lumii, intariti-va din toate puterile, ca talharii sa nu-si faca drum la voi si sa nu gaseasca lucrurile pe care va bizuiti. De-ar sta intre voi un om care sa vegheze! Rodul fiind copt, el va veni degraba cu securea ca sa-l culeaga. Cine are urechi de auzit sa auda!”

22. Isus a vazut niste copilasi si le-a spus ucenicilor sai: „Acesti copilasi sunt asemenea celor care vor intra in Imparatie.” Ei L-au intrebat: „Atunci noi, copilasi fiind, intram in Imparatie?” Isus le-a spus: „Cand veti face din doi unul, inauntrul ca si afara, cele de sus precum cele de jos, astfel incat sa aduceti barbatul si femeia intr-unul singur, ca barbatul sa nu mai fie barbat si femeia sa nu mai fie femeie; cand veti face un ochi in locul altui ochi, o mana in locul altei mainii, un picior in locul altui picior si un chip in locul altui chip, atunci veti intra in Imparatie.”
23. Isus a zis: „Va voi culege unul dintr-o mie si doi din zece mii si acestia se vor ridica impreuna.”
24. Ucenicii I-au zis: „Arata-ne locul unde vei fi, caci va trebui sa Te cautam.” El le-a spus: „Cel care are urechi de auzit sa auda! Lumina se afla inauntrul unei fiinte si ea lumineaza lumea intreaga. Daca ea nu lumineaza, atunci este intuneric adanc.”
25. Isus a spus: „Iubeste-ti aproapele ca pe sufletul tau, ai grija de el ca de lumina ochilor tai.
26. Tu vezi paiul din ochiul aproapelui tau, dar barna din ochiul tau nu o vezi. Cand vei scoate barna din ochiul tau, atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul aproapelui.
27. Daca nu veti posti pe lumea aceasta, nu veti afla Imparatia; daca nu veti face din Sabat Sabat, nu-L veti vedea pe Tatal.”
28. Isus a spus: „M-am ridicat in mijlocul lumii, m-am aratat lor in came si oase, dar i-am gasit pe toti beti. N-am gasit printre ei pe nici unul insetat. Sufletul meu a suferit pentru fiii omului pentru ca ei sunt orbi in inimile lor si nu vad ca goi au venit pe lume si goi vor sa plece. Dar cand se vor trezi din ameteala, gandurile lor se vor schimba.”
29. Isus a spus: „Daca trupul a fost facut prin mijlocirea duhului, este o minune; daca duhul a fost facut din pricina trupului, atunci este o minune a minunilor. Dar ma minunez de aceasta: cum poate intra atata bogatie in atata saracie!”
30. Isus a spus: „Acolo unde sunt trei dumnezei, sunt doar niste dumnezei. Dar acolo unde sunt doi oameni, Eu sunt cu ei.
31. Un prooroc nu este crezut in satul sau. Doctorul nu-i tamaduieste pe cei ce-l cunosc.”
32. Isus a spus: „O cetate zidita pe un munte inalt este puternica si nu poate cadea, dar nici nu poate ramane ascunsa.
33. Ceea ce soptesti la o ureche sau alta, vesteste in cetate. Caci nimeni nu aprinde o lampa ca sa o puna sub obroc, nici ca s-o tina la loc ascuns, ci o ridica astfel ca si trecatorii sa-i vada lumina.”

34. Isus a spus: „Daca un orb conduce un alt orb, amandoi vor cadea in groapa.
35. Nu-i cu putinta ca unul sa intre in casa celui puternic si s-o ia cu sila, decat daca a legat mai intai mainile stapanului. Abia atunci el ii va jefui casa.”
36. Isus a spus: „Nu va faceti griji de dimineata pana seara ce o sa imbracati, ci de cu seara pana dimineata.”
37. Ucenicii L-au intrebat: „In ce zi ni Te vei arata si in ce zi Te vom vedea din nou?” Isus le-a spus: „Atunci cand va veti lepada de fatarnicie, veti lua vesmintele pe care vi le spun Eu si nu veti avea pe altul de la care sa le auziti. Vor veni zile cand Ma veti cauta si nu Ma veti gasi.”
38. Isus a spus: „De multe ori ati vrut sa auziti aceste cuvinte pe care vi le spun Eu, si nu ati avut pe nimeni altul de la care sa le auziti. Vor veni zilele cand Ma veti cauta si nu Ma veti gasi.”
39. Isus a spus: „Fariseii si carturarii au luat cheile cunoasterii si le-au ascuns. Nu numai ca ei n-au intrat, dar nici pe cei ce voiau nu i-au lasat sa intre. Dar voi fiti atenti ca serpii si curati ca porumbeii.
40. Un butuc de vie a fost sadit fara Tatal si, fiind slab, va fi smuls din radacina si va pieri.”
41. Isus a spus: „Celui ce are din plin i se va da; dar de la cel ce nu are se va lua chiar si putinul pe care-l are.”
42. Isus a spus: „Fiti calatori.”
43. Ucenicii L-au intrebat: „Cine esti, de ne spui asemenea lucruri?” „Din cele care vi le spun, nu aflati cine sunt? Voi sunteti ca fariseii: ei iubesc pomul si leapada rodul; sau iubesc rodul si leapada pomul.”
44. Isus a spus: „Cel ce huleste pe Tatal va fi iertat si cel ce huleste pe Fiul va fi iertat. Dar cel ce huleste Sfantul Duh nu va fi iertat nici pe pamant, nici in cer.
45. Nu culegi struguri din tufisuri cu spini si nici smochine din maracini, caci acestia nu rodesc. Omul bun face binele din comori launtrice, iar cel stricat scoate lucruri rele din camara lui stricata care se afla in inima sa. El spune lucruri rele, caci din preaplinul inimii sale le scoate.”
46. Isus a spus: „De la Adam pana la Ioan Botezatorul, dintre toti cei nascuti din femeie, nimeni nu-l intrece pe Ioan Botezatorul, pentru ca ochii lui vad foarte departe. Dar Eu va spun: acela dintre voi care va deveni prunc, va cunoaste Imparatia si-l va intrece pe Ioan.
47. Nu-i cu putinta ca un om sa incalece doi cai deodata sau sa intinda doua arcuri. Nu-i cu putinta ca un servitor sa slujeasca la doi stapani, decat doar sa-l cinsteasca pe unul si sa-l supere pe celalalt. Nimeni, band vin vechi, nu doreste in acelasi timp si vin nou. Nu pui vin nou intr-o bute veche, ca sa nu se sparga si nu pui vin vechi intr-o bute noua, caci se strica vinul. Nu cosi un petec vechi la o haina noua, caci se va rupe degraba.”
48. Isus a spus: „Daca doi oameni vor face pace intre ei intr-o casa, ei vor spune muntelui ‚muta-te’ si el se va muta.

49. Ferice de voi, singuri si alesi, pentru ca voi veti gasi Imparatia; dupa cum din ea ati iesit, in ea va veti intoarce.”
50. Isus a spus: „De va vor intreba: ‚De unde sunteti?’, spuneti-le: ‚Venim din lumina, de acolo de unde s-a nascut lumina din ea insasi.’ Ea s-a facut vazuta pe chipurile voastre. De va vor intreba: ‚Voi sunteti aceia?’, raspundeti: ‚Noi suntem fiii Sai, din alesii Tatalui cel Viu.’ De va vor intreba: ‚Care-i semnul Tatalui in voi?’, spuneti-le: ‚E framantare si odihna deopotriva.”
51. Ucenicii L-au intrebat: „In ce zi va veni odihna celor morti si in ce zi va veni lumea cea noua?” El le-a raspuns: „Ceea ce asteptati a si venit, dar voi nu intelegeti.”
52. Ucenicii I-au zis: „Douazeci si patru de prooroci au vorbit in Israel si toti au marturisit despre Tine.” El le-a zis: „Voi ati lepadat pe Cel Viu care este in fata voastra si ati vorbit despre morti.”
53. Ucenicii L-au intrebat: „Taierea imprejur este folositoare sau nu?” El a raspuns: „Daca era folositoare, Tatal v-ar fi nascut taiati imprejur din pantecele mamei voastre. Dar adevarata taiere imprejur, cu adevarat folositoare, este cea in duh.”
54. Isus a spus: „Ferice de voi, cei saraci, caci a voastra este Imparatia Cerurilor.
55. Cel ce nu-si lasa tatal si mama nu va putea fi ucenicul Meu, si cel ce nu-si lasa frate sau sora si nu-si duce crucea precum o duc Eu nu va fi vrednic de Mine.”
56. Isus a spus: „Cel ce a cunoscut lumea a gasit un starv si pentru cel ce a gasit un starv, lumea nu mai este vrednica de el.
57. Imparatia Tatalui seamana cu un om care a semanat grau bun. Vrasmasul sau a venit noaptea si a semanat neghina printre grau. Omul n-a vrut sa smulga neghina, de teama sa nu smulga si graul odata cu ea. Intr-adevar, la vremea culesului, neghina se va deosebi bine si atunci va fi smulsa si arsa.”
58. Isus a spus: „Ferice de omul care s-a supus incercarii; el a gasit viata.
59. Priviti spre Cel Viu atat timp cat traiti, ca nu cumva sa muriti si incercand sa-L vedeti, sa nu-L puteti vedea.”
60. Ei vazura un samarinean ducand un miel si intrand in Ideea. El ii intreba pe ucenici de ce umbla acela cu mielul. Ei au raspuns: „Ca sa-l taie si sa-l manance.” El le-a zis: „Atat timp cat mielul e viu, el nu-l va putea manca, decat daca-l taie intai si-l omoara.” Ei au spus: „Altfel nici nu poate face aceasta.” El le spuse: „Si voi sa cautati un loc de odihna pentru voi, ca nu cumva sa muriti si sa fiti mancati.”
61. Isus a spus: „Doi se vor odihni intr-un pat: unul va muri si altul va trai.” Salomeea L-a intrebat: „Cine esti tu, omule? Oare iesind din Unul, tu ai stat pe patul meu si ai mancat la masa mea?” Isus a spus: „Eu sunt Cel ce este, iesit din Cel asemeni; mi-a fost dat ceea ce vine de la Tatal Meu.” „Eu sunt ucenica Ta.” „Despre asta Eu spun: cand ucenicul e gol, el se va umple de lumina. Dar cand este impartit, el se va umple de intuneric.
62. Eu imi spun tainele celor ce sunt vrednici de ele. Ce face mana ta dreapta, stanga sa nu stie.”
63. Isus a spus: „Era un om bogat care stapanea o avere mare. El isi spunea: ‚Imi voi folosi mereu averea ca sa seman, sa culeg, sa-mi umplu hambarele cu grane si sa nu duc lipsa de nimic’. Asa gandea in sinea lui; si in noaptea aceea el muri. Cine are urechi de auzit sa auda!
64. Un om a invitat oaspeti si, dupa ce a pregatit bucatele, a trimis un rob sa-i cheme. Robul a mers la primul si i-a spus: ‚Stapanul meu te cheama.’ Acesta a raspuns: ‚Am bani pentru negustori si acestia trebuie sa vina la mine deseara ca sa le dau porunci. Nu pot sa vin la ospat. Servitorul merse la altul si-i spuse: ‚Stapanul meu te asteapta.’ Acesta ii raspunse: ‚Prietenul meu se insoara iar eu trebuie sa-i gatesc masa. Nu pot veni. Iertati-ma pentru ospat.’ Merse la altul si-i spuse: ‚Stapanul te asteapta.’ Acesta ii raspunse: ‚Am cumparat un ogor si merg sa iau castigul. Nu pot veni. Ma iertati.’ Robul s-a intors si i-a spus stapanului: ‚Cei pe care i-ai chemat la masa s-au scuzat’. Stapanul ii spuse: ‚Iesi in drum si pe oricine vei gasi, sa-l aduci la masa.’ Camatarii si negustorii nu vor intra acolo unde este Tatal Meu.”
65. El a spus: „Un om harnic avea o vie. El o dadu lucratorilor ca s-o ingrijeasca si sa primeasca de la ei rodul. Isi trimise apoi robul ca sa ia de la lucratori rodul viei. Acestia pusera mana pe robul acela si-l batura mai sa-l omoare. Acesta pleca si a povesti stapanului. Stapanul isi zise: ‚Poate ca nu l-au cunoscut.’ Trimise un alt rob; lucratorii il lovira si pe acesta. Atunci stapanul isi trimise fiul, zicandu-si: ‚Poate pe fiul meu il vor cinsti.’ Cum lucratorii stiau ca fiul este mostenitorul viei, pusera mana pe el si-l omorara. Cine are urechi de auzit sa auda!”
66. Isus a spus: „Aratati-Mi piatra pe care au lepadat-o zidarii. Ea este piatra din capul unghiului.
67. Cel care cunoaste intregul, daca este lipsit de sine insusi, este lipsit de intreg.
68. Ferice de voi cand va vor izgoni, cand va vor ocari si cand nu se va mai gasi loc in care sa nu fiti prigoniti.
69. Ferice de cei prigoniti pana in inima lor, caci aceia L-au cunoscut cu adevarat pe Tatal. Fericiti flamanzi, caci ei vor satura pe oricine.”
70. Isus a spus: „Cand veti naste acest lucru in voi, ceea ce se va gasi in voi va va mantui. Dar daca nu se va gasi nimic in voi, aceasta lipsa va va pierde.
71. Voi darama aceasta casa si nimeni n-o va putea zidi la loc.”
72. Un om I-a spus: „Vorbeste cu fratii mei sa imparta averea tatalui cu mine.” El i-a raspuns: „Omule, cine m-a pus pe Mine impartitor?” S-a intors spre ucenicii Sai si le-a spus: „Sunt Eu oare un impartitor?”
73. Isus a spus: „Iata holdele sunt bogate, dar lucratorii sunt putini. Cereti dar Domnului sa trimita lucratori pentru holde.
74. Doamne, sunt multi in jurul fantanii, dar nimeni in fantana!

75. Sunt multi cei ce stau in fata usii, dar numai cei singuri vor intra in casa nuntii.”
76. Isus a spus: „Imparatia Tatalui e asemenea unui negustor care avea o povara. El a vazut apoi un margaritar. Acel negustor era intelept: a vandut povara si a cumparat margaritarul. Asemenea si voi, ingrijiti de comoara care nu moare si care se gaseste acolo unde molia nu ajunge s-o roada si nici viermele s-o manance.”
77. Isus a spus: „Eu sunt lumina de deasupra lor, Eu sunt intregul. Intregul a iesit din Mine si la Mine s-a intors. Despicati copacii: sunt acolo; ridicati pietrele: Ma veti gasi si acolo.
78. De ce cutreierati pamanturile? Ca sa gasiti o trestie batuta de vant sau un om imbracat cu haine subtiri? Acolo se afla carmuitorii si mai-marii vostri; ei au haine subtiri si nu vor putea cunoaste adevarul.”
79. O femeie din multime I-a zis: „Fericit pantecele care Te-a purtat si tata care Te-a hranit.” El a zis: „Fericite cele care au auzit cuvantul Tatalui si l-au urmat ca pe adevar! Caci vor fi zile cand veti zice ‚Fericit pantecele care n-a rodit si tatele care n-au dat lapte!’”
80. Isus a spus: „Cel care a cunoscut lumea a gasit doar carne, iar pentru cel care a gasit carne lumea nu-i vrednica de el.
81. Cel care a ajuns bogat sa devina imparat si cel care are puterea sa renunte la ea.
82. Cel care sta aproape de Mine sta aproape de foc si cel care-i departe de Mine este departe de Imparatie.
83. Chipurile se arata omului, dar lumina din ele este ascunsa. El se va arata in chipul Tatalui si chipul sau va fi ascuns de lumina Sa.
84. In ziua cand veti vedea cu cine semanati va veti bucura. Dar cand veti vedea lucrurile care erau la inceput in voi, care nici nu mor, nici nu se vad, ce veti trai atunci!
85. Adam a iesit dintr-o mare putere si dintr-o mare bogatie si n-a fost vrednic de voi. El era vrednic sa nu guste moartea.”
86. Isus a spus: „Vulpile au vizuina si pasarile cerului au cuib; dar fiii omului n-au un loc unde sa-si culce capul si sa doarma.”
87. Isus a spus: „Vai de sufletul care tine de trup.”
88. Isus a spus: „Trimisii vor veni la voi cu talmaci si va vor da ce este al vostru. Voi, la fel, dati-le din ce aveti. Spuneti-va: ‚In ce zi vor veni sa primeasca ce li se cuvine?’
89. De ce spalati paharul pe dinafara? Nu pricepeti ca Acela care a facut partea dinauntru a facut-o si pe cea dinafara?”

90. Isus a spus: „Veniti la Mine caci jugul Meu este bun. Asprimea Mea este blanda si va veti gasi odihna.”
91. Ei I-au zis: „Spune-ne cine esti, ca sa credem in tine.” El le-a zis: „Voi cercetati fata cerului si a pamantului, dar pe Cel care este in fata voastra nu L-ati cunoscut si nu stiti sa cantariti aceasta imprejurare.
92. Cautati si veti gasi. Dar lucrurile despre care M-ati intrebat zilele trecute si pe care nu vi le-am zis, tin sa vi le spun acum, dar voi nu va mai ingrijiti de ele.
93. Nu dati lucruri curate la caini, ca sa nu le arunce la gunoi. Nu aruncati margaritare la porci, ca sa nu le murdareasca.
94. Cel ce cauta va gasi si celui ce bate i se va deschide.
95. Daca se intampla sa aveti bani, nu-i dati cu camata, ci puneti-i in ceea ce nu aduce castig.”
96. Isus a spus: „Imparatia Tatalui este asemenea femeii care a luat putin aluat, l-a pus in framantatura si a facut paini mari. Cel care are urechi sa auda!
97. Imparatia Tatalui este asemenea femeii care ducea un vas de lut plin cu faina. In timp ce mergea pe drum, vasul a crapat de la toarta si faina s-a risipit in spatele ei pe drum. Cum ea n-a stiut nimic, nu s-a mahnit. Ajunsa acasa, a pus vasul jos si l-a gasit gol.
98. Imparatia Tatalui este asemenea omului care voia sa omoare un om de seama. El a scos sabia din teaca acasa si a strapuns peretele, ca sa stie daca are mana sigura. Apoi l-a ucis pe omul de seama.”
99. Ucenicii I-au zis: „Fratii Tai si mama Ta sunt afara.” El le-a zis: „Cei ce fac voia Tatalui, aceia sunt fratii Mei si mama Mea si ei vor intra in Imparatia Tatalui.”
100. Ei I-au aratat lui Isus un ban de aur si I-au spus: „Oamenii Cezarului ne cer birul.” El le-a spus: „Dati Cezarului ce este al Cezarului, lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu si Mie ce este al Meu.
101. Cine nu-si lasa tatal si maica, ca Mine, nu va putea fi ucenicul Meu si cel ce nu-si iubeste Tatal si Maica, ca Mine, nu va putea fi ucenicul Meu. Caci maica M-a nascut, dar adevarata Maica Mi-a dat viata.”2
102. Isus a zis: „Vai de farisei! Ei seamana cu un caine care doarme in ieslea boilor: nici ei nu mananca, nici pe boi nu-i lasa sa manance.
103. Fericit omul care stie pe unde vor intra talharii, caci se va ridica, isi va aduna puterile si isi va chema ajutoare inainte ca ei sa soseasca.”
104. Ei I-au zis: „Vino, astazi sa ne rugam si sa postim.” Isus zise: „Cu ce am gresit si in ce am fost dovedit? Cand va iesi mirele din casa nuntii, atunci sa postiti si sa va rugati!”
105. Isus a spus: „Cel ce-si va cunoaste Tatal si Maica va fi numit ‚fiul unei desfranate.’

106. Cand veti face din doi unul, atunci veti fi Fiul omului si daca veti zice: ‚Munte, muta-te!’, el se va muta.
107. Imparatia este asemenea unui pastor care avea o suta de oi. Una dintre ele, cea mai mare, s-a pierdut. El le-a lasat pe cele nouazeci si noua si s-a ingrijit numai de aceea, pana a gasit-o. Deoarece truda i-a fost mare, i-a zis acelei oi: ‚Ma bucur de tine mai mult decat de celelalte nouazeci si noua.”
108. Isus a spus: „Cel care va bea din gura Mea va deveni ca Mine si Eu voi fi intru el.
109. Imparatia este asemenea unui om care avea o comoara ingropata in ogorul sau, dar el nu stia. Dupa moartea sa, ogorul a ramas fiului, dar nici acesta nu stia. El a luat in stapanire ogorul si l-a vandut. Cel care l-a cumparat, lucrandu-l, a gasit comoara si a inceput sa dea bani cui voia.”
110. Isus a spus: „Cel care a gasit lumea a devenit bogat. Acela sa lase lumea.
111. Cerurile se infasoara ca si pamantul inaintea voastra si Cel Viu, iesit din Cel Viu, nu va cunoaste nici moartea, nici frica. Cel ce se gaseste pe sine nu este pentru lumea aceasta.
112. Vai de carnea care este legata de suflet! Vai de sufletul care este legat de carne!”
113. Ucenicii I-au zis: „In ce zi va veni Imparatia?” „Ea nu tine de asteptare. Nu se va zice: ‚Iata, este aici!’ sau ‚Iata, este acolo!’ Imparatia Tatalui se intinde pe pamant, dar oamenii nu o vad.”
114. Simon Petru le-a zis: „Sa iasa Maria dintre noi, caci femeile nu merita acea viata!” Iisus i-a zis: „Iata ca Eu am indemnat-o sa se faca asemenea voua, ca sa devina si ea un duh viu asemenea barbatilor. Caci orice femeie care se va face barbat va intra in Imparatia cerurilor.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu