Celulelor, la fel ca oamenilor,
nu le place să stea aburind în propria lor mizerie. Produsele lor de
excreţie sunt eliminate prin sistemul circulator şi limfatic; cele depozitate în
sange sunt transportate în ficat si rinichi pentru a fi administrate. Acolo, ele
sunt transformate în alte substante mai folositoare, sau sunt eliminate din
organism, de obicei sub forma de scaun, urina, transiratie si respiratie. Cand
toxinele se aduna în organism mai repede decat e capabil organismul sa le
elimine, sanatatea celulei e perturbata si astfel încep fazele initiale
ale multor boli. Aceasta situatie este cunoscuta în traditiile curative din
orient de mii de ani. E numita sange otravit,
si se refera la prezenta în sange a unei poveri toxice coplesitoare pe care
organismul nu o mai poate tine sub control.
Celulele sunt alcatuite dintr-o
multime de elemente care pot fi afectate de toxine: ADN-ul, mitocondriile si
membrana celulara. Fiecare celula la randul ei traieste într-o matrice
extracelulara a carei sanatate e cruciala. Iar toate acestea pot fi afectate de
supraîncarcarea cu toxine.
Nefiind un program de software,
ADN-ul e descris mai corect ca fiind o componenta extrem de flexibila a
celulei; acesta nu este fix, ci foarte mobil si în multe instante îsi poate
rearanja structura. Catena de ADN din fiecare celula e extrem de
sensibila la toxine, în special la substante petrochimice
sintetice. ADN-ul se degradeaza în mod constant si e reparat
de celula; însa cand nivelul de toxicitate e atat de mare
încat celula sau organismul nu le poate face fata, ADN-un din celula deseori se
degradeaza atat de mult încat nu mai poate fi reparat.
Mitocondriile sunt bacterii care traiau independent si
care au fost încorporate în structura multor tipuri de celule
vii. Ele oxideaza, adica ard, ATP (adenozin trifosfat), în prezenta oxigenului
pentru a produce energia de care celulele au nevoie pentru a trai si functiona.
Mitocondriile contin de asemenea si catene de
ADN, care, desi pana acum erau considerate irelevante, pot la randul lor sa fie
deteriorate de supraincarcarea cu toxine, afectand
astfel sanatatea mitocondriilor. În timp ce ADN-ul din nucleii celulari e
protejat de catre enzimele de detoxifiere care reduc chimicalele toxice si
metalele grele, ADN-ul mitocondrial si alte componente ale celulei par a fi mult
mai susceptibile. Cand nu mai functioneaza bine, apare o
scadere semnificativa a nivelului de energie al întregului organism. Multe
perturbari în functionarea acestora pot duce la conditii mai serioase, cum ar fi
oboseala cronica.
Membrana celulara, alcatuita
din acizi grasi speciali, serveste drept bariera de trecere între celula,
celelalte celule si matricea extracelulara. Aceasta e împanzita de receptori
considerati a fi porturi de comunicare. Acesti receptori analizeaza tot ce
atinge celula si decid daca sau nu sa deschida o poarta în membrana celulara
pentru a lasa substantele sa intre sau sa iasa din celula. Cand celulele nu se
mai pot detoxifica singure si sunt pline de toxine, aceste toxine încep sa se
ataseze la membrana celulara si receptorii ei. Acest fapt bruiaza atat
capacitatea celulei de a interpreta informatiile cat si trecerea substantelor
din si în celula. Astfel celula nu mai poate excreta produsele nedorile si
încorpora nutrientii cum se cuvine. O complicatie
aditionala e faptul ca, odata ce o celula are toxine atasate, aceasta e
modificata îndeajuns încat sistemul imunitar al organismului sa înceapa sa o
atace – acesta e începutul vreunei boli
autoimune.
Membrana extracelulara în care
celulele sunt încorporate e o materie/substanta vie, nu doar
un mediu inert care le cazeaza. E alcatuita din colageni si
polizaharide ce formeaza un gel plin cu apa. Aceasta matrice
controleaza aprovizionarea celulei cu sange. Daca matricea îsi pierde
consistenta si densitatea, schimbul de nutrienti si produse de excretie din si
înspre celula e împiedicat. Daca toxinele nu pot fi eliminate din
zona, ele sunt depozitate deseori în aceasta matrice care înconjoara celula.
Aici toxinele afecteaza flexibilitatea fireasca a matricei si interschimbul
celular. Daca matricea e foarte afectata, celula va
muri.
În
timpul postului, putem observa cum corpul, foarte capabil si
inteligent, începe de unul singur sa scape de toxine si resturi acumulate de-a
lungul multor ani. – William Esser, Doctor
Sangele e
proiectat sa transporte nutrienti catre toate celulele organismului si apoi sa
le scape de produsele de excretie. Odata ce sangele, încarcat cu toxine,
ajunge în ficat, unde acesta le descompune, ori le elimina din
organism nechimbate, sau, daca e posibil, le transforma în altceva. Ca atare,
ficatul are o capacitate uimitoare de a
recunoaste structurile chimice si de a judeca ce schimbari moleculare sunt
necesare pentru a destructura o toxina îndeajuns încat sa o faca inofensiva sau
chiar folositoare. Odata ce toxina e identificata
si daca ficatul hotaraste sa scape de ea, toxina e transportata în intestine sau
in bila si excretate.
Alte componente ale toxinei
sunt în schimb trimise la rinichi, care le filtreaza într-o maniera
similara si sunt excretate în urina.
Alte metale grele sunt
excretate într-o maniera diferita, fiind depozitate în par si unghii. Altele
sunt excretate prin respiratie si prin transpiratie.
Altele sunt, dpdv evolutiv,
atat de noi si necunoscute încat sunt pur si simplu stocate în celulele adipoase
pana cand, în perioade precum postul, corpul are timp sa se concentreze exclusiv
pe dezactivarea si eliminarea lor. Însa majoritatea sunt eliminate
prin intermediul rinichilor si al intestinului, prin urina si
fecale.
Daca sangele devine foarte
supraîncarcat, atat de mult încat ficatul nu mai poate procesa
toate toxinele pe care le contine, el intra într-o stare de
supraîncarcare toxica, si multe produse de excretie pot astfel ramane în si în
jurul celulelor. În est, aceasta situatie e numita sange
otravit.
Sangele, pe masura ce
transporta resturile departe de celule, circula de asemenea printr-o serie de
canale numite sistem limfatic, într-o forma
speciala, numita limfa. La intratea în
sistemul limfatic, celulele rosii si alte mici proteine sunt separate din sange,
rezultand un fluid transparent, numit limfa.
Limfa circula prin sistem si si
se revarsa în peste 600 de noduri/noduli localizati în întreg corpul. La
intrarea în fiecare nod(ul), celulele albe verifica continutul limfei pentru a
nu avea bacterii, virusi si toxine. În general, întreg sangele e
filtrat prin limfa înainte de a ajunge la ficat pentru a fi procesat în
continuare. Majoritatea nodulilor limfatici – peste 60% – sunt localizati în
tractul intestinal, unde scaneaza mancarea ingerata si permit
deseurilor din limfa sa fie excretate. Pentru a scapa de toxine,
ficatul le face “lipicioase”, fapt care determina toxina sa fie identificata
drept ceva de care organismul trebuie sa se debaraseze, facand-o în acelasi timp
mai usor de manevrat.
Un sistem de enzime hepatice,
numite sistemul citocrom P450, e special
destinat sa faca moleculele nedorite mai usor de manevrat. Exista o multime de
enzime speciale în sistemul P450, fiecare specializata pe un alt gen de toxina.
Acest sistem devine supraactivat în timpul postului, oglindind munca de
detoxifiere a ficatului.
Au fost efectuate un numar de
studii asupra a ce se întampla cu organismul în timpul postirii. Rezultatele
sunt foarte intrigante.
Schimbarile
fiziologice din timpul postului
Multe dintre cele
mai dramatice schimbari în organism au loc în primele 3 zile ale
postului. Acestea se întampla în timp ce
organismul trece la la o sursa de combustibil la o alta.
În mod firesc, forma principala de
energie folosita de organism este glucoza, care este un fel de zahar. Cea
mai mare parte a ei este extrasa sau convertita din mancarea pe care-o
ingurgitam. Pe parcursul zilei, ficatul stocheaza excesul de zahar într-o forma
numitaglicogen, la care poate mai apoi
recurge, pe masura ce nivelul energetic scade între mese. Exista
destul glicogen pentru a asigura energia pentru 8-12 ore, iar de obicei e
epuizata în primele 24 de ore de post. (Odata ce corpul recurge la cetoza, adica la utilizarea grasimii ca
si combustibil, acest nou combustibil e folosit pentru a restabili
rezervele de glicogen ale organismului).
Odata ce rezervele de glicogen
ale ficatului s-au epuizat, corpul începe sa treaca la ceea ce se numeste
cetoza, sau productie de cetone – utilizarea
acizilor graşi pe post de combustibil în locul glucozei.
Aceasta schimbare începe în
general în a doua zi de post si se încheie în a treia zi.
În aceasta perioada interimara
nu exista glucoza disponibila, energia rezultata din grasimi e insuficienta, iar
corpul înca are nevoie de combustibil. Asa ca acceseaza glucoza din doua surse.
Mai întai transforma
glicerolul din rezervele de grasime ale organismului în glucoza, însa si acest lucru e insuficient. Asa ca
face rost de restul, catabolizand sau descompunand aminoacizii din tesutul
muscular si folosindu-i, în interiorul ficatului, la gluconeogeneza,
adica producerea de glucozei.
Între 60 şi 84 grame de
proteină sunt folosite în această a doua zi: 2-3 uncii (1 uncie = 28,35 g)
de ţesut muscular. În a 3-a zi producţia de cetone este suficientă
pentru a produce aproape toată energia de care organismul are nevoie, iar
proteinele din organism încep să fie cruţate. Corpul încă are nevoie de o
cantitate foarte mică de glucoză, aşadar cam 18-24 grame de proteine sunt
catabolizate, de la ½ la 1 uncie de ţesut muscular zilnic.
Într-o perioadă de
30 de zile de post cu apă o persoană pierde în general maxim 1-2 livre ( pounds;
1 pound/ livră = 454 grame) de masă musculară. Această conservare a
proteinelor este o adaptare evolutivă care protejează ţesutul muscular şi
organele interne împotriva deteriorării în perioade de hrană
insuficientă.
Începand cu a treia zi, rata de
descompunere a acizilor graşi din celulele adipoase continuă să sporească,
ajungand la maximum cam în a 10-a zi.În această primă
perioadă de 7 zile, după ce organismul a trecut cu totul pe cetoză, se
petrec cele mai intense descompuneri de ţesut gras.
Pentru a-şi conserva
proteinele, corpul începe de asemenea să caute surse de proteine ce nu aparţin
organismului, cum ar fi: mase celulare neesenţiale, cum ar fi tumorile sub formă de
fibroze, ţesuturi degenerative, bacterii, viruşi, sau alte componente organice
care pot fi folosite pe post de combustibil.
Acest aspect
reprezintă principalul motiv pantru care postul produce efecte benefice asupra
organismului. În plus, în această perioadă de cetoză intensă corpul
se află într-o stare similară cu somnul – un ciclu de odihnă şi detoxifieri.
Organismul
începe să se concentreze pe eliminarea toxinelor şi vindecarea şi regenerarea
ţesuturilor şi organelor afectate/ deterioarate.
Cetoza
Una din principalele schimbări
fizice care au loc în timpul postului, cetoza, are loc doar
cand ingerarea de carbohidraţi (sursa principală de glucoză a
organismului) scade destul de mult încat să oblige organismul să
recurgă la depozitele de grăsime pentru a produce energie.
În mod obişnuit, atata
timp cat sunt consumaţi carbohidraţi pe care corpul îi detectează, pancreasul
secretă şi elimină insulină, folosită pentru a procesa glucoza pe care
organismul o caştigă de pe urma carbohidraţilor. Cetoza poate avea
loc doar atunci cand nivelul de insulină este aproape zero, şi numai dacă nu se
ingerează nici un fel de carbohidraţi sau zaharuri. Insulina din
sange inhibă eliberarea acizilor graşi din ţesutul adipos. Aceasta este o
tactică de conservare evolutivă – în perioade cu hrană abundentă, tendinţa
organismului de a-şi mări depozitele de grăsime este crescută. Aceste depozite
de grăsime sunt stocate pentru perioadele cu puţină hrană, cand va fi nevoie de
ele.
Aşadar atunci cand nivelul
carbohidraţilor scade aproape de zero pentru o perioadă mai lungă de
24 de ore, creşte producţia unei chimicale numită glucagon, secretată de
ficat. Aceasta activează o enzimă din ţesutul adipos numită
lipază, care începe procesul de lipoliză, sau conversia grăsimilor
în cetone.
Acţiunile generatoare de cetoză
şi lipoliză ale glucagonului, sunt dezactivate de pană şi cea mai infimă
cantitate de insulină. De aceea în timpul postului, pentru a maximiza cetoza, nu ar
trebui să se ingereze carbohidraţi. Pe măsură ce postul continuă şi
concentraţia de cetone din sange rămane mai mare decat glucoza, organismul
începe să prefere cetonele sau acizii graşi ca şi sursă de energia în
defavoarea glucozei.
Primul stadiu al
producţiei de cetone e conversia trigliceridelor (trigliceridele sunt
o formă de grăsime în sânge, formate dintr-o moleculă de glicerină
combinată cu trei acizi graşi şi constituie cea mai mare parte
a grăsimii digerate de oameni.) în acizi graşi
şi glicerol. Aceste trigliceride sunt formate iniţial din
reprelucrarea acizilor graşi , acetilcoenzima A (structură rezultată din unirea
acidului acetic cu coenzima A, şi care este punctul de plecare în mai multe căi
metabolice: biosinteza acizilor graşi, precursor al colesterolului
corpilor cetonici) şi a glicerolului.
În timpul postului, acest
proces este inversat, transformand trigliceridele în acizi graşi,
acetilcoenzima A şi glicerol. Glicerolul e folosit în producerea
zahărului, proces în urma căruia organismul primeşte în jur de 16 grame de zahăr
zilnic, iar acetilcoenzima A e folosită la producerea cetonelor, acidului
acetoacetic, acetonei şi acidului betahidroxibutiric.
Inima şi, pe măsură
ce postul continuă, creierul foloseşte aceste cetone ca sursă de energie. Acizii
graşi sunt transportaţi prin sange la ficat şi de aceea, în timpul postului,
nivelul de grăsimi din sange, inclusiv colesterolul,
cresc.
Odată ce lipoliza sau conversia
grăsimilor începe, primal pas pe care corpul îl face este să folosească
ţesuturile de acizi graşi pe post de combustibil, dezintegrandu-i în molecule
mai mici. Majoritatea acizilor graşi sunt catene moleculare lungi, formate din
16-18 atomi de carbon. Aceşti acizi graşi sunt descompuşi succesiv în catene de
carbon de cîte 2 atomi. Aceste catene de cate 2 atomi de carbon sunt folosite
pentru a forma acetilcoenzima A şi ATP (Adenoyintrifosfat: este o parte
din acizii nucleici ADN şi ARN, fiind compus din trifosfat, adenozină şi riboză.
este acumulatorul de enegie necesară celulei prin înmagazinarea şi conversia
energiei celulare după necesităţile metabolice.). Cea mai importantă formă de
energie folosită de către mitocondriile (producătorii de energie) din celule e
ATP, e format de obicei din glucoză. Totuşi, corpul poate produce ATP şi din
acizi graşi, cetone şi anumiţi aminoacizi.
Pe măsură ce corpul
foloseşte depozitele de grăsime şi le descompune pentru a fi folosite, acestea
sunt eliminate în ordine inversă depunerii lor: cele mai recente depozite de
grăsime sunt folosite primele şi aşa mai departe. Pe măsură ce aceste depozite
sunt descompuse, toxinele chimice din interiorul grăsimilor sunt
eliberate. Fiecare din aceste toxine vor avea un efect diferit asupra stării
organismului. (În plus, emoţiile asociate sau motivele
pentru care le-ai acumulat vor fi de asemenea
eliberate.)
În timpul postului, cand corpul
ingerează insuficienţi carbohidraţi din care să facă glucoză, acetilcoenzima A e
trimisă în ficat, care o transformă în acid acetoacetic, acetonă şi acid
betahidroxibutiric. Apoi ficatul pune acest acid acetoacetic în circulaţie,
pentru a fi folosit de către restul organelor ca şi combustibil. Inima, creierul
şi muşchii pot folosi această semidigerată formă de grăsime pe post de
combustibil la fel cum foloseau glucoza, însă creierul tinde să prefere acidul
betahidroxibutiric. Pe măsură ce postul continuă, ficatul începe să se
concentreze tot mai mult pe producerea de cetone, iar cortexul renal, o zonă a
rinichiului, se concentrează pe producerea a celei mai mari părţi din necesarul
de glucoză.
Prezenţa multor acizi cetonici
în sange începe să încline delicatul PH al
organismului înspre un mediu acid iar corpul lucrează pentru a
corecta acest fapt prin diferite mecanisme, în general prin conversia
bicarbonatului în dioxid de carbon, care este apoi expirat.
Cand şi această capacitate de
compensare e depăşită, corpul începe să excrete cetone în urină,
iar prin intermediul respiraţiei va excreta şi puţină acetonă,
provocand un gust ciudat în cavitatea bucală – un gust metalic sau chimic,
cum a fost descris de unii oameni. Unele persoane folosesc teste speciale
de urină, făcute pentru a detecta prezenţa cetonelor în urină pentru a
determina cat de intens e implicat ogranismul în procesul de
cetoză.
Teste pentru
cetoză.
Puteţi cumpăra teste pe bază de urină
folosite pentru a determina dacă organismul dv. se află în cetoză. Unul din
cele mai cunoscute astfel de teste e Ketostix, un altul e
Keto-diastix.
În timpul acestei treceri de la
glucoză la cetone drept combustibil, întregul organism, inclusiv creierul,
trebuie să se obişnuiască cu acest nou combustibil. Întreaga funcţionare a
organismului e afectată, la fel ca o maşină în cazul folosirii unui nou
combustibil. În timp, corpul şi creierul se obişnuiesc cu un anume gen de
combustibil, iar noi ne obişnuim cu felul în care corpul funcţionează cu acel
tip de combustibi atat de bine încat întrebarea ‘cum ne simţim şi cum funcţionăm
cu acest fel de combustibil’ nici nu ne trece prin minte.
În timpul postului, pe măsură
ce organismul îşi foloseşte resursele obişnuite şi începe să facă trecerea la
alte sisteme alternative, efectele fizice, mentale şi emoţionale ce rezultă în
urma utilizării combustibilului obişnuit şi care în mod uzual trec
neobservate, încep să îşi facă simţită prezenţa iar noi începem să le
conştientizăm. Un aspect special îl constituie o modificare în activitatea
creierului; este o fază de adaptare în activitatea cerebrală în timpul postului,
pe măsură ce creierul operează trecerea de la un tip de combustibil la
altul.
Prima parte a acestei
schimbări are loc în a doua zi de post, perioada de tranziţie în care nu
mai există destulă glucoză pentru o funcţionare normală a
creierului. Pe măsură ce depozitele de zahăr sunt folosite iar
organismul nu mai primeşte carbohidraţi, rezerva de zahăr a creierului scade.
Aceasta duce la stări uşoare de ameţeală, ameţeli şi apar dificultăţi în
rezolvarea problemelor complexe.
În a treia
zi, cand organismul a trecut la cetoză, folosind cetone pe post de
combustibil de bază, creierul începe să aibă din nou acces la
‘carburant’ însă unul de alt gen.
Cum te simţi şi
cum funcţionează creierul utilizînd acest nou combutsibil e o experienţă
extrem de diferită. Aceasta nu e din cauză că cetonele ar fi inferioare glucozei
– organismul le poate folosi pe ambele cu mare eficienţă. Diferenţa se face
simţită deoarece a trecut foarte multă vreme de cand organismul şi creierul au
folosit acest tip de combustibil. E mai mult o dezobişnuire de glucoză decat
orice altceva. În această perioadă mintea e puţin înceţoşată. Creierul şi
organismul se vor obişnui cu acidul betahidroxibutiric ca sursă primară de
energie în următoarele 3-7 zile cat îi ia cetozei să atingă nivelul maxim. În
plin proces al cetozei creierul funcţionează cumva diferit: gandirea poate fi la
fel de perspicace, însă tinde să fie mai înceată, mai reflexivă, mai studiată şi
mai adancă, şi – exceptand gandurile referitoare la mancare şi la
terminarea postului – mai puţin înclinată să rumineze asupra planurilor de
viitor.
Din nou, mica diferenţă în
funcţionarea mentală din timpul cetozei e o adaptare evolutivă de foarte
mare durată. Corpul uman e destinat, d.p.d.v evolutiv să folosească atat glucoza
cat şi corpii cetonici pentru a obţine energie; nici una din cele două forme nu
e inerent mai bună decat cealaltă.
De fapt, cetonele sunt primul
combustibil pe care-l folosim. Imediat după naştere toţi copii sunt într-o stare
de cetoză deoarece trăiesc pe baza dietei bogate în grăsimi din laptele mamei.
Deoarece nou născutul nu primeşte carbohidraţi, el îşi începe viaţa folosind
cetoza ca proces de producere a energiei. Numai cand în dietă îi este introdusă
mancarea solidă corpul copilului începe să îşi alterneze ciclul energetic
bazandu-se şi pe glucoză.
Unele cercetări indică faptul
că cetonele, deoarece sunt prima sursă de energie a organismului, sunt şi cea
preferată. Studiile au arătat că acestea stimulează o mai bună funcţionare în
ceea ce priveşte inima, cortexul suprarenal, musculatura scheletului şi
creierul, decat o face glucoza. Utilizarea periodică de către creier a acestei
surse de energie alternativă în perioade cu lipsă de hrană sau perioade de post,
pare să aibă efecte benefice de lungă durată asupra creierului şi a sistemului
nervos central.
Datele electroencefalogramei şi
testele endocrine arată în general îmbunătăţiri considerabile după o perioadă de
post.
Glucoza, deşi e principala sursă de energie pentru
majoritatea dintre noi, e doar o sursă tarzie, consecinţă a faptului că ne
hrănim cu mancare solidă. Pe parcursul istoriei speciei noastre,
alăptatul, care în mod normal durează între 24 şi 60 de luni,
stimulează un metabolism pe bază de cetoză, iar unele dezvoltări fizice pot avea
loc numai în prezenţa acestuia.
Din p.d.v. evolutiv, această
abilitate a organismului de a folosi cetonele atat de eficient e foarte
folositoare, deoarece corpul, care în perioade cu hrană abundentă depozitează
grăsimi, poate în perioade cu lipsă de hrană să treacă pe un metabolism pe
bază de cetone şi să folosească rezervele de grăsime drept combustibil.
Organismul e foarte bine adaptat perioadelor cu hrană puţină şi în consecinţă,
cum remarcă şi biochimistul Maria Linder, îşi reduce nevoia de glucoză
supralicitand prin producţia de cetone, un carburant alternativ pentru
majoritatea celulelor.Cetonele din sange îşi ating nivelul maxim în
a 10-a zi de post şi substituie nevoia de glucoză a celei mai mari părţi
din sistemul nervos.
Organismul e destinat dpdv
evolutiv să îşi protejeze ţesutul muscular (din care sunt alcătuite multe organe
importante, precum inima) împotriva deteriorării din timpul postului,
manifestînd o abilitate la fel de bună în utilizarea corpilor
cetonici.
Cetoză
vsCetoacidoză
Ocazional, unii medici se preocupă în
legătură cu starea de cetoză indusă prin post. Există deseori o confuzie între
cetoză şi cetoacidoză. Cele două procese sunt oarecum similare însă
au o natură de bază foarte diferită.
Cetoacidoza are loc atunci cand concentraţiile de
cetone cresc foarte mult în sange datorită unor stări fizice anormale. Cel mai
des suferă de aceastaalcoolicii şi cei cu diabet de tip
I.
POSTUL NU PROVOACĂ
CETOACIDOZĂ. Cetoza are loc atunci cand numărul corpilor cetonici din
sange ajunge peste limita considerată normală (0.2 mmol/l = milimoli/llitru),
însă răman sub nivelele extrem de ridicate ce sunt asociate cu cetoacidoza.
Cetoza e
un aspect firesc integrat în funcţionarea organismului; cetoacidoza, în schimb,
nu. Organismul e dotat cu mecanisme biochimice normale
menite a regla nivelul de cetoză, durata acesteia precum şi
procesul prin care aceasta are loc. Aceste mecanisme
protectoare nu funcţionează în cazul diabeticilor de tip I şi al
alcoolicilor.
Analiza compoziţiei sangelui
operată de rinichi în timpul filtrării acestuia joacă un rol important, fiind
unul dintre aceste mecanisme de protecţie. Cand rinichii
înregistrează nivele mari de acizi cetonici în sange, aceştia excretă amoniac
pentru a compensa dezechilibrul acizi-baze din organism şi prevenind
astfel cetoacidoza. Această reglare din partea rinichilor împiedică
de asemenea organismul să piardă cantităţi mari de ioni de sodiu şi potasiu în
urină în timpul postului, cantităţi care de altfel în timpul cetoacidozei ar
putea fi pierdute. Numai în a doua zi de post, înainte de trecerea completă la
producerea de cetone, corpul excretă cantităţi semnificative de sodiu şi potasiu
în urină, această pierdere încetand odată cu intratea completă în procesul de
cetoză. Conservarea ionilor de sodiu şi potasiu ajută la menţinerea
echilibrului electrolitic în timpul postului.
Cetoză versus
Înfometare
Se face uneori o confuzie
referitoare la diferenţa între înfometare şi post. Ocazional, unii oameni
confundă cetoza cu înfometarea. Ele sunt două lucruri foarte
diferite.
Se pierde multă
grăsime în timpul postului, e unul din motivele pentru care atat de
mulţi oameni aleg să postească din motive de sănătate. Grăsimea oferă 3, 500 de
calorii per pound (1 pound/ o livră = 454 grame) fiind cea mai eficientă metodă
de de stocare a energiei în organismul uman. Un gram de grăsime furnizează 9
calorii sub formă de energie, în comparaţie cu doar 4 furnizate de 1 gram de
carbohidraţi sau de proteine. E nevoie de mult exerciţiu fizic pentru a scăpa de
o livră de grăsime.
Postul, în
comparaţie cu exerciţiul fizic, cheltuie grăsimea extrem de rapid convertind-o
în cetone pe care apoi le foloseşte ca furnizori de energie. Se pierd în
general 1-2 livre pe zi în timpul postului. Cu cat mai multă grăsime există în
organism, cu atat mai multă va fi convertită.
Înfometarea, pe de altă parte, înseamnă utilizarea
proteinelor din muşchi şi organe drept combustibil. Acest lucru are loc numai
după ce TOATE rezervele de grăsime împreună cu alte ţesuturi aflate în exces –
bacterii, viruşi, tumori-fibrom, poluanţi stocaţi, etc – au fost epuizate. Odată
ce toate celelalte surse de combustibil au fost utilizate, organismul începe
să-şi folosească propriile sale proteine esenţiale drept combustibil. Aceasta
înseamnă înfometare.
Majoritatea oamenilor, chiar şi
cei mai subţirei, au destule rezerve pentru a posti cel puţin 45 de
zile, în general mult mai mult, fără ca organismul lor să inceapă a
folosi rezervele de proteine esenţiale. Pe măsură ce
postul cu apă progresează, nevoia de alimente scade aproape spre zero,
apărand din nou, brusc, în momentul în care organismul şi-a folosit toate
rezervele şi e pe punctul de a recurge la proteine. Aceasta are loc
undeva între 45 şi 120 de zile, deşi au fost ţinute şi posturi mai lungi de
atat. Cei care au experimentat aceste
lucruri spun că foamea imensă ce i-a cuprins în acele momente nu poate fi
confundată cu nimic. Această foame e în general considerată a fi primul indicator al
faptului că e timpul să întrerupi un post extrem de
lung.
Odată ce organismul
a intrat complet în cetoză, începe munca de autovindecare. Seria de boli
care sunt influenţate pozitiv de posturi lungi e
remarcabilă.
Serul leptină, gena
obezităţii şi scăderea în greutate
Postul
prelungit (mai lung de 3 zile – timpul cat îi ia cetozei să se
manifeste în întregime) produce cateva schimbări interesante în organism.
Spre deosebire de curele de slăbire, în timpul postului organismul se
reprofilează în întregime pe o sursă complet diferită de energie. Încetarea
ingerării de carbohidraţi şi trecerea la cetone provoacă multe schimbări în
funcţionarea fiziologică, lucru ce nu se întamplă niciodată în cazul dietelor.
O schimbare importantă e faptul
că termostatul alimentării e oprit o vreme pentru a fi repornit/ resetat la un
nivel nou şi inferior. După un post prelungit, corpul tinde să prefere grăsimi, pe care
le oxidează rapid în loc să le acumuleze, iar în schimb nu-i mai plac
carbohidraţii, în special amidonul. Are loc în paralel şi o scădere a toleranţei
la glucoză, ceea ce înseamnă că nu mai e nevoie de mult zahăr pentru a satisface
o poftă. Rezultaul final e faptul că dorim mai puţină hrană, iar pierderea în
greutate înregistrată în timpul postului tinde să se
menţină.
Organismul va cere, în timp,
ingerări sporite de alimente, însă aceast fapt necesită o perioadă
mult mai îndelungată decat în cazul dietei. Schimbările
asociate cu postul tind să dureze mai mult. Studii în care au fost implicate
persoane obeze care au ţinut posturi îndelungate arată că sunt necesari de la 2
la 7 ani pentru ca respectivele persoane să-şi recapete greutatea iniţială, şi
asta dacă nu fac nici o altă schimbare în ceea ce priveşte ambientul fizic,
emoţional şi spiritual care a dus în primă fază la îngrăşarea lor.
Postul pare să fie
un fenomen necesar în mod regulat ca parte intergantă a unui stil de viaţă
ales cu bună ştiinţă, şi ar trebui practicat cel puţin odată
pe an sau la doi ani. Din punct de vedere evolutiv, pare necesar să trecem prin
perioade de post regulate pentru a ne menţine
sănătatea.
Pe măsură ce pierderea în
greutate are loc, postul sporeşte în mod semnificativ sensibilitatea cu privire
la ce fel de alimente sunt de dorit, sau necesare şi care dintre ele conferă o
senzaţie de bine organismului. Aceast fapt pare să aibă loc, în parte, datorită
unei conştientizări sporite a percepţiilor organului vomeronazal ( OVN, este un
organ auxiliar al simţului olfactiv care se găseşte la multe animale. Numit şi
organul lui Jacobson ).
Toate mamiferele posedă acest
organ; e localizat deasupra palatului (peretele superior al cavităţii bucale),
în spatele nasului. Are o singură funcţie: identificarea substanţelor pe care le
ingerăm. Molecule din aerul pe care-l respirăm şi din mancare sunt izolate şi
trimise organului vomeronazal, unde sunt ataşate receptorilor de acolo, care
comunică direct cu creierul, fiind conectaţi în acea parte a creierului
care se ocupă cu analiza moleculelor.
Fiziologia şi comportamentul se
schimbă, uneori semnificativ, ca răspuns la informaţiile primite. De exemplu, se
ştie că femeile care trăiesc împreună vor ajunge să aibă menstruaţia în aceeaşi
perioadă a lunii. Un cercetător, intrigat de acest fenomen, a prelevat
transpiraţia unui voluntar, a diluat-o în apă distilată în cantităţi de
1/1.000.000, şi apoi a aplicat-o pe buza superioară a altor femei din
respectivul oraş. În cîteva luni, toate aceste femei au început să aibă
menstruaţia în acceaşi perioadă a lunii. Organismul a iniţiat un răspuns
fiziologic foarte specific, bazat numai pe stimularea primită din partea unei
substanţe ce-a fost în prealabil diluată cu 1/1.000.000.
Devenim din ce în ce mai puţin
sensibili la informaţia pe care creierul nostru o primeşte de la OVN.
Însă
după o perioadă de post organismul devine extrem de sensibil la tot ce transmite
acest organ. Mirosurile încep să fie
percepute tot mai puternic. Această sensibilitate sporită se extinde şi asupra
modului în care organismul răspunde la mancare. Postul îţi permite să dezvolţi o
nouă şi mai bogată relaţionare cu propriul organism; acesta va începe să-ţi
sugereze ce mancăruri preferă, ce mancăruri sunt bune şi de ce fel de hrană are
nevoie, toate acestea prin intermediul comunicării subtile existente între
creier, OVN şi capacitatea de conştientizare. În general, pentru
o lungă perioadă, organismul tău va pofti rareori amidon, carne şi
zaharuri.
O altă schimbare va fi
interacţiunea dintre corp şi unele importante substanţe pe care acesta le
produce. Printre aceste substanţe este leptina (o proteină ce controlează
greutatea corporală, acţionînd asupra sistemului nervos central pentru a reduce
aporturile alimentare; hormon responsabil cu senzaţia de
saţietate), o substanţă produsă de aşa-numita „genă obeză” în
interacţiunile ei cu organismul.
Cantitatea de leptină e
corelată în mod cert cu obezitatea şi pare să joace un rol esenţial în
activitatea de stocare şi conversie a carbohidraţilor în ţesut adipos.
Companiile farmaceutice au iniţiat multe studii pentru a găsi substanţe capabile
să reducă nivelele de leptină din organism pentru a provoca scăderea în
greutate.
Postul are însă un impact
semnificativ asupra nivelului de leptine; activitatea genei obeze şi
influenţa ei asupra leptinei este diminuată, cu pînă la de 4 ori, în
timpul acestuia. Şi mai important, producţia de ser leptină nu mai revine
la nivelele iniţiale chiar şi după ce postul e întrerupt.
Ritmul circadian al activităţii
leptinelor în cadrul organismului nu e întrerupt în timpul postului
ci doar nivelele sale zilnice de bază şi de varf. Grila de
producţie rămîne la fel, însă cantitatea de de leptine produsă scade şi rămane
la nivele scăzute în timpul şi după ce postul ia sfarşit.
Spus într-un alt fel,
termostatul ce controlează depozitarea grăsimilor e coborat şi rămane la un
nivel scăzut odată ce reîncepi să mănanci. Odată ce gena obeză îşi reduce
producţia de leptină nivelele serului leptină scad extrem de mult iar
transportul de leptine înspre creier e de asemenea redus.
În
a treia zi de post, pe măsură ce cetoza e iniţiată, producţia de leptină scade
mult şi-şi va meniţine nivelul scăzut pe întreaga durată a
postului.
***
În timp ce femeile, în general,
tind să aibă nivele mai crescute de leptină, probabil o consecinţă a adaptării
pentru a se asigura faptul că viitoarele mămici pot supravieţui în mod optim
unor deficite de hrană, postul suprimă această diferenţă în secreţia de leptină.
Aceasta scade la zero în cazul ambelor sexe în timpul
postului iar după post, femeile nu au în general, nivele sporite faţă de
bărbaţi. Disparitatea începe să apară numai în
timp.
În
timp ce postul şi exerciţiul fizic ambele cauzează scăderi similare în nivelul
leptinelor, cetoza nu e iniţiată complet în timpul exerciţiilor fizice, astfel
că procentul de utilizare a grăsimilor este mult mai
scăzut.
Sursa: www.romaniaraw.ro
Articol original:
books.google.ro/books
Foarte bun articolul!
RăspundețiȘtergereFelicitari!