marți, 27 august 2013

Mastile si ranile sufletului nostru

July 11, 2013 sursa :
 
Exista 5 tipologii de rani sufletesti pe care ni le cream de-a lungul vietii, in scopul de a atrage atentia, iubirea sau aprecierea din partea celor din jur.
Exista, de asemeni, o corelatie intre aceste 5 tipologii si tipul de alimentatie pe care uzitam sa il consumam. In spatele acestui tip de alimentatie se ascund, de fapt, repere psihologice si spirituale care ne pot ajuta sa intelegem alte aspecte ascunse ale sufletului nostru.

Rana de respingere si alimentatia
(masca- fugarul)
           Atunci când este activata rana de respingere si aceasta te influenteaza sa te controlezi, este posibil sa nu ai pofta de mâncare, sa mesteci în gol mâncarea. Nu mai simti nimic, nici macar nu mai simti faptul ca corpul tau are nevoie de mâncare. Iar atunci când manânci, esti tentat sa manânci portii mici, fara sa fii foarte constient de ceea ce ai în farfurie sau sa gusti cu adevarat mâncarea. Si, pentru ca acestei rani i se asociaza masca fugarului, a fugi înseamna a nu mai fi cu adevarat prezent în ceea ce se întâmpla în lumea fizica.
Astfel, fiind mai interesat de ceea ce se întâmpla în lumea mentala decât de lucrurile legate de lumea fizica) nu poti sa te bucuri cu adevarat de ceea ce manânci. Alimentul cel mai des folosit pentru a fugi din lumea fizica este zaharul, sub toate formele lui, uneori chiar si alcoolul sau drogurile. De altfel, am observat ca, în cazul unor astfel de persoane “fugare”, zaharul are de multe ori un efect asemanator alcoolului. Faptul de a mânca o cantitate mare de zahar provoaca un cerc vicios în corpul tau si poate deveni foarte nociv.
Corpul tau, mai ales glandele suprarenale, vor avea mult de lucru pentru a asimila si a elimina zaharul si, astfel, corpul tau devine slabit si obosit. Iar când vei simti ca nu mai ai energie, vei mânca din nou ceva dulce, sperând ca astfel îti vei recapata energia pierduta. Lucru care de altfel nu functioneaza, fiind doar un efect de scurta durata, ce te determina sa o iei mereu de la capat. Acest tip de persoana va prefera de asemenea alimentele foarte condimentate.
Este o alta modalitate de a gusta ceva si de a gasi anumite senzatii. Pentru ca, de fapt, nu poate gusta cu adevarat savoarea alimentelor, “fugarul” crede ca, cel putin, savureaza condimentele si aromele. Aceasta este explicatia faptului ca unii oameni reusesc sa manânce foarte condimdentat, fara nicio reactie.

Rana de abandon si alimentatia
(masca dependent)

Atunci când se activeaza rana de abandon si te controlezi, efectul produs este exact opus. Deoarece cauti iubirea celorlalti, sub forma de atentie, de afectiune si sustinere – nestiind cum sa o obtii, compensezi acest lucru prin alimentatie. Pentru ca nu primesti din exterior ceea ce vrei, îti umpli nevoia prin mâncare. Poti sa ajungi sa manânci tot timpul, crezând ca astfel vei umple golul din tine. Manânci mult, nu pentru ca este ceva bun sau pentru ca organismul tau are nevoie de mâncare, ci pentru a da impresia ca primesti ceea ce îti lipseste. Si, în ciuda faptului ca te îndopi tot timpul, simti în continuare o gaura în stomac. Ca si cum ai fi un sac fara fund. Dar nu îti dai seama însa ca acest gol se afla mai degraba la nivelul inimii. Si pentru ca mâncarea nu poate umple aceasta lipsa afectiva, nu îti este niciodata de ajuns si nu stii când sa te opresti din mâncat. Inima este cea care are nevoie sa fie umpluta, cu multa iubire de sine. Am observat de asemenea ca, atunci când cineva poarta aceasta masca a dependentului si ia masa într-o companie placuta, manânca foarte încet pentru a savura cât mai mult placerea. Este modalitatea sa de a controla cantitatea de atentie de care are nevoie. O astfel de persoana este atrasa mai ales de alimente moi, care nu trebuie mestecate prea mult.

Rana de umilire si alimentatia
(Masca: masochist)

Când suferi de o rana de umilire, crezând ca nu este demn sa fii o persoana senzuala, te controlezi pentru a nu îti acorda dreptul de a te bucura de simturile tale. În fata celorlalti, te vei abtine adeseori sa manânci ceea ce îti place cel mai mult, te vei forta sa alegi ceea ce crezi ca este potrivit pentru o persoana demna. Totusi, la un moment dat o astfel de persoana nu mai reuseste sa se abtina, sa-si încatuseze simturile. Atunci îsi pierde controlul asupra alimentatiei si manânca exagerat de mult, deoarece este “atat de bun”. De altfel, placerea de a mânca este cel mai important lucru pentru aceasta persoana. Daca te consideri astfel, atunci cu siguranta îti va fi foarte greu sa te privezi de o mâncare savuroasa. Îti este foarte greu sa rezisti, stiind ca ai niste bunataturi în bucatarie. Stii ca nu îti este foame, dar este ceva mult mai puternic decât tine. O persoana “masochista” se bucura fizic de mâncare, foarte rar însa si la nivel psihologic. Bucuria ei cea mai mare este de ordin fizic. Cu cât placerea ei fizica este mai mare, cu atât va creste culpabilitatea de a nu se putea abtine, în orice aspect al vietii sale. De multe ori manânca pentru a se umple, pentru a nu-si mai simti corpul.
Crede ca, daca îi este foame, îsi va simti corpul, lucru pe care nu îl considera deloc spiritual. Dupa ce a început sa manânce, îsi gaseste o multime de motive pentru a continua. Oricum, am luat deja un kilogram sau doua, îsi spunea ea, continuând sa manânce.
Face toate acestea pentru a se justifica sa fie o persoana nedemna, rusinoasa, pofticioasa si gurmanda. Fiind masochista, cauta sa se pedepseasca, sa sufere. Sufera când îi este foame si sufera la fel si dupa ce a mâncat prea mult. Este genul de persoana atrasa mai ales de alimente grase, precum untul, smântâna, sosurile grele etc. Poate sa manânce astfel pâna când ceea ce manânca o dezgusta, la fel cum este dezgustata de ea însasi.

Rana de tradare si alimentatia
(Masca: controlant/dominant )

În cazul în care exista rana de tradare, deoarece vrei sa controlezi ceea ce se întâmpla în exterior si nu ai încredere în ceilalti, reproduci acelasi model de comportament si în ceea ce priveste alimentatia. Esti genul de persoana care vrea tot timpul sa adauge ceva în mâncarea preparata de altii, sare, piper, condimente, zahar etc. Am vazut de nenumarate ori persoane care se grabesc sa adauge sare sau piper în alimente, fara ca macar sa le guste înainte! Rana de tradare este activata atunci când faci si alte lucruri în timp ce manânci, de exemplu: citesti, discuti afaceri, faci morala copiilor sau partenerului în timpul mesei, te uiti la televizor etc. De aceea, nu mai esti atent la ceea ce înghiti si sunt sanse mari sa manânci mai mult decât ai nevoie, mai ales din cauza vitezei cu care înghiti totul. Exista chiar si persoane care înghit bucati mari de mâncare, dintr-o data. În acest caz, stomacul nu are timp sa primeasca mesajul creierului, acela ca este deja satul. Controlantul este si o persoana care musca din mâncare. Vrea atât de mult sa îi controleze pe ceilalti încât, atunci când este furios din cauza unor asteptari neîndeplinite, încearca sa-si potoleasca foamea muscând. Acesta este adeseori un motiv de a mânca carne, nu pentru ca ar avea nevoie, ci din necesitatea de a musca. Poate parea ca este un gurmand, deoarece manânca cu pofta si îi place sa guste din tot. Totusi, în realitate rana lui este cea care reactioneaza. Convins de un asa zis confort, spune adeseori Ce bun este! Dar mâncând foarte repede, nu savureaza de fapt alimentele.

Rana de nedreptate si alimentatia
(Masca: rigid)

Daca se activeaza rana de nedreptate, vei avea acelasi comportament, pe care îl ai de obicei si în ceea ce priveste alimentatia. Vei încerca sa te controlezi cât mai mult posibil. Doar o persoana care sufera de nedreptate reuseste sa tina un regim draconic si sa se controleze pentru a avea greutatea ideala, silueta dorita. Când masca de rigid este cea care îti coordoneaza comportamentele, ajungi sa controlezi cantitatea si calitatea alimentelor pe care le manânci. Este foarte probabil sa judeci un comportament de genul “lasa lucrurile sa mearga de la sine” atât de inacceptabil încât, foarte des ajungi ca spui lucruri precum: ,,Eu nu manânc NICIODATA dulciuri sau desert. Nu MAI beau. Nu mai manânc decât alimente sanatoase. Nu rontai NICIODATA nimic intre mese “. Îti faci un titlu de glorie din faptul de a fi capabil sa te controlezi, astfel încât nu-ti dai seama când spui lucruri ce nu corespund realitatii. “Rigidul” este cel care foloseste cel mai des superlative de genul  niciodata, intotdeauna, extraordinar, nemaipomenit etc.

În cazul unei persoane rigide însa, aceasta se simte vinovata, dar deoarece exceleaza în autocontrol reuseste destul de usor sa se convinga ca nu este ceva grav, dat fiind ca este o exceptie ceea ce a facut, cu scopul de a-si nega culpabilitatea. Acesta este motivul pentru care o astfel de persoana îsi atrage probleme fizice neasteptate si foarte acute, foarte dureroase, pentru a-si atrage atentia pe aceasta culpabilitate pe care o ascunde. În plus, are o dificultate în a gasi cauza problemelor, deoarece nu este constienta de ce anume se simte vinovata. Durerile pe care le are sunt de fapt modul sau inconstient de a se autopedepsi.
           În cazul în care o astfel de persoana rigida ajunge sa-si piarda controlul asupra alimentatiei sau a bauturii, fiind deja la limita în alte aspecte ale vietii, va încerca pe cât posibil sa traiasca singura aceasta situatie si nu va îndrazni sa vorbeasca despre acest lucru. Când îsi pierde controlul în fata altor persoane, culpabilitatea sa creste foarte mult si îsi promite sa nu mai faca niciodata asa ceva. Cu cât o persoana rigida este mai rigida fata de sine însasi si nu îsi da voie sa simta, cu atât va fi mai tentata sa adauge mai multe condimente în mâncare. Dar, spre deosebire de genul dominatorului, rigidul gusta mai întâi mâncarea, deoarece, dupa gustul lui, totul trebuie sa fie perfect. Apoi adauga condimentele de care considera ca are nevoie în acel moment. Rigidului îi plac de asemenea alimentele foarte crocante si va prefera fructele si legumele crude si mai dure.
           Daca ai aceasta rana, este foarte posibil sa fii o persoana care verifica cu grija alimentele, cantitatile si etichetele tuturor produselor. Dar oare chiar faci acest lucru pentru ca ai grija de tine, pentru ca refuzi sa manânci produse cu multe substante chimice, de exemplu? Sau îti este teama ca alimentele pot contine ingrediente care îngrasa? Am vazut des persoane rigide care, atunci când îsi pierd controlul, manânca o cantitate mare de alimente “care nu îngrasa”, astfel se conving ca ceea ce fac nu este foarte grav. Totusi, corpul nu este mai fericit, deoarece va avea de digerat, de asimilat si de depozitat acel surplus undeva în organism. La fel se întâmpla si cu zaharul care, în ciuda faptului ca este natural, absortia unei cantitati prea mari va fi cu siguranta daunatoare pentru organism.
Este posibil ca, în acelasi timp sa te deranjeze daca cei apropiati manânca în cantitati prea mari. Deoarece tu îti permiti foarte rar acest lucru, va fi greu sa accepti faptul ca altcineva poate sa îsi permita acest lucru. Pentru a-ti acorda dreptul sa manânci atunci când îti este foame si mai ales, tot ceea ce îti place, crezi ca trebuie sa meriti acest lucru. În caz contrar, îti impui restrictii. De multe ori am vazut persoane care încep sa manânce cu pofta, cu placere si deodata, fara niciun motiv aparent, îsi împing farfuria, spunând: Gata, ajunge. Trebuie sa ma opresc acum. Se poate chiar observa o anumita duritate în tonul lor. Îsi pun masca rigidului si decid ca este momentul sa se controleze.
Reamintesc faptul ca toate aceste forme de control si pierderea acestuia, corespunzatoare celor cinci rani, sunt o reflectare a tipului de control care se manifesta în viata ta psihologica. Fizicul este întotdeauna o reflectare a ceea ce se întâmpla dincolo de învelisul corporal. De aceea este inutil sa te controlezi la nivel fizic, deoarece cauza controlului se dovedeste a fi dincolo de nivelul fizic si va continua sa persiste. Este ca si cum ai încerca sa ascunzi o rana cu un pansament, fara sa o îngrijesti, sperând ca astfel nu o vei mai vedea. Efectul obtinut va fi exact contrariul, rana risca sa se agraveze.
Acest lucru este valabil pentru toate afectiunile fizice care, conform medicinei, sunt cauzate de o proasta gestionare a alimentelor, prin care nu se respecta nevoile corpului. De exemplu, crizele de ficat, indigestiile, arsurile stomacale, hipoglicemia, diabetul, problemele intestinale etc. sunt afectiuni care necesita schimbarea regimului alimentar. Aceste probleme fizice nu sunt decât expresia fiintei tale, care vrea sa îti atraga atentia asupra atitudinilor interioare care nu mai sunt benefice pentru tine.
Dumnezeul tau interior încearca sa îti spuna, prin aceste afectiuni, ca a sosit timpul sa înveti sa te iubesti mai mult.
 

 Influenta ranii de respingere asupra greutatii
           Atitudinea interioara a unei persoane care are aceasta rana este Eu sunt un nimic … trebuie sa ocup cât mai putin loc posibil … nimeni nu si-ar da seama daca as disparea … nu ma intereseaza placerile fizice …, prefer sa îmi alimentez mentalul… Având o astfel de atitudine interioara, o astfel de persoana nu se poate îngrasa, din moment ce vrea sa dispara, sa ocupe cât mai putin loc, sa fie “invizibila”.
Este o persoana care manânca foarte putin, desi de mai multe ori pe zi si chiar daca alege alimente care pot îngrasa, nu îsi modficica greutatea. Pe lânga acest lucru, astfel de persoane, fiind genul nervos, au în general un metabolism rapid, acesta fiind un alt motiv pentru care nu se îngrasa. În schimb, îsi uzeaza mai mult aparatul digestiv.
În aceasta categorie sunt incluse acele persoane care au respins modul în care erau hranite de catre mama lor, fizic sau afectiv. Nu s-au simtit iubite si acceptate asa cum erau, probabil înca din momentul nasterii. Aceste persoane sunt specialiste în negare. De exemplu, pot chiar sa jure ca nu manânca niciodata dulce, desi este fals. Pot spune ca nu le place ceva, fara sa îsi dea seama ca aceasta “negare alimentara” provine din faptul ca nu savureaza cu adevarat alimentele. De altfel, rana de respingere este adeseori cauza problemelor legate de alcool si droguri, dar aceste persoane refuza sa admita faptul ca ar putea avea o problema de acest fel, din cauza usurientei lor de a nega realitatea.

Influenta ranii de abandon asupra greutatii

Atitudinea interioara a unei persoane care sufera de abandon se poate vedea, printre altele, în urmatoarele afirmatii: Am nevoie de mai multa atentie, de suport, de sustinere, nu am niciodata destul. Cei care întretin aceasta atitudine niciodata nu este destul pot consuma o mare cantitate de mâncare, pentru a se umple, fara însa sa se îngrase. Aceste persoane au primit de obicei multa atentie din partea mamei lor, sau cea care a îndeplinit rolul de mama, dar deoarece cred ca nu au primit niciodata destul, nu pot recunoaste acest lucru. Astfel încearca tot timpul sa umple acest gol, în relatia cu parintele de sex opus, convinsi fiind ca, daca acel parinte le arata dragostea, acordându-le atentie, acest lucru arata faptul ca sunt demne sa primeasca aceasta afectiune. Cred de asemenea ca, a primi atentie este singurul mod de a simti dragostea celorlalti. Atunci când nu primesc atentia sau sustinerea dorita, se simt abandonate. Îsi manifesta deceptia prin alimentatie, fara însa sa se îngrase nici un singur kilogram, deoarece au credinta ca “nu au destul”. Aceste abuzuri le afecteaza sistemul digestiv, la fel ca în cazul ranii de respingere.

Influenta ranii de umilire asupra greutatii

Atitudinea interioara a celor care sufera de aceasta rana este diferita de cea a celor care sufera de alte rani. De ce? Deoarece tot ceea ce are legatura cu satisfacerea simturilor le confera acestor persoane un puternic sentiment de importanta si de placere. De fapt, cei care se nasc cu aceasta rana au nevoie sa învete sa savureze din plin placerile aduse de cele cinci simturi ale lor, fara sa se simta vinovati si mai ales, fara sa creada ca sunt nedemni de dragostea divina. O astfel de persoana îsi atrage, înca din copilarie, situatii în care este umilita, atunci când încearca sa se bucure de placerile simturilor.
În acelasi timp, învata de foarte timpuriu ca nu este bine sa fii senzual. Atrage acest comportament negativ din partea celorlalti, pentru a constientiza faptul ca si ea, la rândul ei crede acelasi lucru, desi este vorba despre o falsa credinta.
Daca faci parte dintre persoanele care sufera de rana de umilire, cu siguranta îti amintesti mai multe incidente în care parintii sau profesorii te puneau într-o situatie umilitoare, mai ales la nivel fizic. De exemplu, atunci când îti murdareau hainele sau mâncai mult mai mult decât ceilalti sau atrageai privirile celorlalti prin miscari senzuale. În plus, esti probabil o persoana foarte spirituala, având intentia de a fi pe placul lui Dumnezeu, prin orice mijloace posibile. Oamenii care sufera de aceasta rana se tem cel mai mult ca sunt nedemni în fata lui Dumnezeu.

Ceea ce nu realizeaza majoritatea acestor persoane este faptul ca, din cauza culpabilitatii lor si agândurilor denigratoare fata de ele însele, nu sunt în stare sa simta o placere adevarata. Aceste persoane au învatat, înca din copilarie ca nu este bine sa se bucure de mâncare, ca este egoist sa se gândeasca mai întâi la propriile lor placeri. Au fost învatate ca trebuie sa se ocupe de fericirea si de placerea altora înainte de propria lor fericire. Si pentru ca fac acest lucru în continuare si nu primesc nimic în schimb, se consoleaza prin mâncare.
De aceea persoanele care sufera de rana de umilire sunt cele care se îngrasa cel mai repede si mai usor. Nu atât alimentele sunt cele care le îngrasa, cât atitudinea lor interioara.
Spre deosebire de rana de respingere si cea de abandon, persoanele care au rana de umilire au o atitudine interioara conform careia totul este “prea mult”. Spun sau cred ca Iar manânc prea mult, trebuie sa ma opresc. Acest lucru explica de asemenea faptul ca de multe ori considera ca nu manânca mai mult decât altii, fiind surprinse ca au un surplus de greutate. Fiind însa foarte atrase de placerile simturilor, aceste persoane îsi pierd controlul în ceea ce priveste alimentatia si se ascund când fac acest lucru, fiind cuprinse de rusine. La acestea se adauga faptul ca, cu cât încearca sa se convinga mai mult sa nu mai manânce, cu atât vor mânca mai mult.

Influenta ranii de tradare asupra greutatii

Atitudinea interioara a celor care sufera de tradare este nu vreau sa pierd nimic … vreau sa gust din tot … pot sa fac ceea ce vreau … nu trebuie sa respect regulile celorlalti, nici pe cele ale corpului meu … eu sunt cel care ma controlez si nu ceilalti.
În copilarie, aceste persoane s-au simtit controlate în alimentatie. Parintii erau cei care alegeau pentru ei. Iar acum încearca sa recupereze ceea ce au pierdut, imediat ce au ocazia. Sunt genul de copii care atunci când parintii nu sunt de fata manânca alimentele interzise de catre acestia. Copiii controlati astfel nu au primit hrana afectiva care ar fi trebuit sa le împlineasca în mod normal nevoile. Dragostea pe care au primit-o de la parintii lor era prea posesiva si controlanta.
Au fost educati de catre parinti care i-au iubit în functie de credinte le lor, plecând de la ceea ce au învatat la rândul lor, de la propriii lor parinti si nu în functie de nevoile copilului.
Astfel de persoane nu gusta cu adevarat alimentele, deoarece adauga imediat sare sau condimente în ele. Încearca sa le adauge cât mai multe condimente, papilele lor gustative nu sunt satisfacute, încercând sa schimbe gustul fiecarui aliment.
În plus, pentru ca sunt persoane care manânca foarte repede, acest lucru împiedica creierul sa primeasca la timp mesajul conform caruia corpului nu îi mai este foame. O astfel de persoana refuza, în majoritatea timpului, sa fie controlata de altcineva, cu atât mai putin de propriul sau corp. Cei care sufera de tradare nu îsi asculta corpul, astfel ca adeseori manânca mai mult decât este necesar. Se simt apoi vinovati, stiu si simt ca au mâncat prea mult. Iar culpabilitatea este cea care îi face sa se îngrase. În cazul femeilor, se îngrasa zona soldurilor si a pântecelui, în timp ce barbatii se îngrasa mai mult la nivelul umerilor si al burtii. Datorita acestei aparente mai robuste a paritii superioare a corpului, acestia din urma încearca, în mod inconstient, sa arate cât de puternici si capabili sunt. De aceea sunt considerati mai degraba persoane puternice decât grase sau obeze.

Influenta ranii de nedreptate asupra greutatii

Persoana care sufera de nedreptate are urmatoarea atitudine interioara: Trebuie sa fiu perfect în orice, mai ales în ceea ce priveste actiunile si înfatisarea mea … nu am voie sa trisez … trebuie sa fiu atent la ceea ce manânc pentru a avea un corp perfect.
Este persoana care se controleaza cel mai mult. Fiind foarte exigenta cu ea însasi, aceasta nu suporta sa se îngrase câteva kilograme. Îsi verifica tot timpul greutatea si tine regim imediat ce apare o fluctuatie oarecare. Multe astfel de persoane tin regim toata viata, de teama ca se vor îngrasa. De fiecare data când se abat de la regimul “impus” se simt foarte vinovate si îsi promit sa nu mai faca asa ceva. Reusesc pentru o perioada, dar pentru ca au limite, ca toata lumea, la un moment dat le va fi aproape imposibil sa se mai controleze.
Vor încerca sa îsi ascunda slabiciunile alimentare si vor refuza sa admita ca îsi pierd la intervale regulate controlul. În plus, aceste persoane care au un astfel de comportament nu îsi dau seama ca pierderile de control se datoreaza de fapt controlului pe care îl exercita în alte domenii, cautând mereu perfectiunea în tot ceea ce fac.
Sa luam exemplul unei zile oarecare, în care o persoana si-a impus o multime de sarcini, mult peste limitele ei. Foarte probabil, la sfârsitul zilei va dori sa se “recompenseze” si îsi va pierde controlul asupra alimentatiei. Chiar merit lucrul acesta îsi va spune ea. De altfel, meritul este o notiune foarte importanta pentru cei care sufera de nedreptate. De aceea, dupa ce si-a controlat toata ziua vocea interioara, care îi spunea ca a ajuns la limita, o astfel de persoana îsi pierde controlul.
Mâncarea fiind o reflectare a ceea ce se întâmpla în interior, se dovedeste a fi un mijloc excelent pentru a ne da seama când cineva a fost prea exigent fata de sine însusi. Aceste persoane ajung sa se îngrase în timp, dar, în general, kilogramele în plus se vor repartiza uniform pe întreg corpul. Culpabilitatea este cea care le face sa se îngrasa. Ajung din nou sa tina regim, iar cercul vicios reîncepe. O astfel de persoana este la fel de intoleranta fata de alte persoane care se îngrasa, cum este fata de ea însasi.

Concluzie
               În concluzie putem spune ca, atunci când sunt activate ranile de respingere si de abandon, persoanele în cauza nu se pot îngrasa, indiferent de cât de mult manânca. De ce? Din cauza motivatiei pentru care manânca. Persoanele care se îngrasa sunt influentate de celelalte trei rani, de umilire, de tradare sau de respingere.
Surplusul de greutate este repartizat diferit în corp, în functie de rana activata. În urma influentei acestor rani, când te recunosti în una dintre descrierile de mai sus, poti sa descoperi care dintre rani este mai activa si mai putin acceptata în viata ta actuala. Este foarte posibil sa fii influentat de mai mult de o rana, în acelasi timp. De exemplu, în cazul unei persoane masochiste, la care se activeaza rana de umilire, care timp de o saptamâna nu îsi poate frâna pofta de a mânca multe prajituri si care apoi tine un regim.
Decizia de a tine un regim va fi influentata de partea sa rigida – rana de nedreptate.
Reamintesc faptul ca, principalul motiv pentru care se îngrasa o persoana, este culpabilitatea, urmata de non-acceptarea propriei persoane, care se manifesta atât la nivelul alimentatiei cât si la nivelul altor aspecte. Cu cât îti asculti mai putin nevoile alimentare, cu atât îti asculti mai putin nevoile în general. Acesta este motivul pentru care te simti vinovat. Acest lucru nu înseamna ca cei care nu se îngrasa nu se simt vinovati. Însa culpabilitatea în cazul lor le va afecta altfel corpul. În loc sa se îngrase, pot avea probleme de sanatate sau accidente. Când culpabilitatea le afecteaza greutatea, partea rigida, controlanta sau masochista este cea care conduce.

Un comentariu:

  1. Deci cu articolul asta m-ai lasat masca!
    Toata facultatea de psihologie pe care am urmat-o nu mai are nici o valoare in fata acestui articol!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere